Фермијев парадокс каже да, ако интелигентан живот није карактеристичан искључиво за планету Земљу, онда би наша галаксија требало напросто да врви од напредних цивилизација.Парадокс наступа у простој чињеници да досад нисмо контактирали ниједну од њих. Где су?
Један од одговора на ово питање јесте „хипотеза зоолошког врта“ у којој се предлаже да напредне цивилизације, из само њима познатог разлога, намерно не желе да нам се представе, односно да се крију од Земљана и човечанства.
Међутим, проблем везан за ово решење јесте да такав подвиг захтева неку врсту организације. То би значило да у нашој галаксији постоји заједница напредних врста које су сложне у најмање једној ствари — да не контактирају Земљу, пише портал „Кликс“.
Астрофизичар Данкан Х. Форган је ову хипотезу додатно разрадио и закључио да вероватније постоји више организација
, уместо да се цивилизације окупљају у искључиво једну асоцијацију.
Закључак је донео на основу више фактора, укључујући старост цивилизација, удаљеност, време приступа организацији и животни век цивилизације. „Уколико би постојала само једна организација, то би значило да је њихов животни век изузетно дуг и да оне настају у врло кратком временском размаку, што је генерално мало вероватно, али и даље могуће“, рекао је Форган.
Управо због тога, вероватнији сценарио јесте да у нашој галаксији постоји више цивилизацијских група чија је синхронизација мало тежа.
Можда Земља плута у делу галаксије којом влада група конзервативних или опрезних ванземаљских цивилизација које не желе да нас контактирају. С друге стране, како будемо постајали технолошки напреднији, баријере између нас и њих ће нестати“, рекао је Форган.


(Извор: sputniknews.com)