Сазвежђе ЗАВЕТИНА. Реченица која припада многим писцима

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА Реч је о мисли Жана Коктоа коју је Кортасар преузео, а пре мене још неки књижевници. Дакле, та реченица припада многим писцима, свакоме на свој начин, и истински ме одушевљава - Карлос Роберто Гомес Берас (Порторико)

Translate

Претражи овај блог

Писма визионара

Одломци из писама, дневника, бележница и др.
..
..
Вануметнички моменати у уметничком делу

... Елементи се сврставају према своме реду и по својој вредности, потпуно без једнакости и идентификације, жртвујући много од свог рода и своје "класе", потчињавајући се оној која влада: и тако се појављује највећи уметнички успех. Уметност, на тај начин, узима своје лепо, и своје добро, и своје истинито, са свих страна где га нађе и, на начин Фауста, у пуноме "орнату" , излази на свет каонајвећа уметност. у њој је, онда, цео круг, цео опсег људског, сав видик духа; са односима које сам нагласио између уметности и филозофије,уметности и етике, и даље; са односима, дакле, који значе прилагођавање и, још више, потчињавање.
  То је углавном, место вануметничких момената у уметничком делу.
    
       извор: Бранко Лазаревић УМЕТНОСТ И ЕСТЕТИКА - IDEARIUM. - Београд, Завод за уџбенике, 2005. - Сабрана дела, књ. 5 - стр. 368.

ЛеЗ 0013663     


Нема коментара:

Постави коментар

Разговор са Белатукадрузом

Поводом изласка из штампе најновије књиге песама МОАРА ПАРАСИТА

Популарни постови