Сазвежђе ЗАВЕТИНА. Реченица која припада многим писцима

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА Реч је о мисли Жана Коктоа коју је Кортасар преузео, а пре мене још неки књижевници. Дакле, та реченица припада многим писцима, свакоме на свој начин, и истински ме одушевљава - Карлос Роберто Гомес Берас (Порторико)

Translate

Претражи овај блог

недеља, 06. март 2016.

Веровали или не: Зидови и бунари од драгог камења


 Богатство и сиромаштво живе једно поред другог у селу Горњи Бучумет, испод планине Радан. Овдашњи сељаци муче се у беди и једва састављају крај са крајем, док њихове њиве и ливаде, шуме и дворишта леже на драгом камењу.
Богатство и сиромаштво живе једно поред другог у селу Горњи Бучумет, испод планине Радан. Овдашњи сељаци муче се у беди и једва састављају крај са крајем, док њихове њиве и ливаде, шуме и дворишта леже на драгом камењу. И не значи им много то што су у темеље кућа и помоћних зграда узидане стене опала, ахата, калцедона, аметиста и јасписа, од којих се израђује скупоцени накит.
Чак је и макадам посут овим ретким драгим камењем које сељаци уграђују у куће и штале, од њега праве ограде, а њиме је обложено и шездесетак бунара у Бучумету. Потпорни зидови и стубови могу се видети и на појединим кућама у Медвеђи и Лебану, а мало је оних који знају праву вредност материјала који су уградили.


- Мој деда је њиме озидао један бунар, мој отац други, а ја трећи. Знали смо само да не пропушта воду, да се не љуска и не прља воду. Тек пре три године сам чуо да је камен ко бајаги много вредан. Дошли овде неки Београђани комбијем и напунили га стенама и камењем. Они су ми испричали да на њему може много да се заради, али мене то не интересује. После су долазили и други људи са мањим камионима и сакупљали по селу камење и трпали га у некакве сандуке. Сви смо им се смејали - прича Раде Миленковић, једини становник Горњег Бучумета, који у својој кући има и младе људе.
Зидови штале и сенаре Добривоја Арсића преливају се у жутој, плавој, белој, зеленој, црвеној и љубичастој боји. Најзаступљенији су, објашњава наш водич Миливоје Весовић, по професији рударски инжењер, калцедон и опал, али Добривоје први пут чује за те називе.
- Ма, какво драго камење. То је обичан чврст камен који се тешко клеше. Намучио сам се док сам уклопио зидове. И темељи куће су од тог камена, али сам их измалтерисао. Ево, уђите, погледајте. Хладно је као у замрзивачу, а зими је топло - показује збуњени Добривоје.

Стене и камење разних боја први пут су примећени крајем прошлог века


И испод малтера на зидовима његове комшинице Марице Арсић лежи опал и друго камење. Ни бака Марица појма нема колико вреди њена кућа.
- Зар ова страћара да вреди нешто. Тог камења има овде колико ти душа жели. Горе по шуми су читаве стене - прича док седи на повећем опалу у дворишту.
Стене и камење разних боја први пут су примећени крајем прошлог века, а пре пет до шест година овде су, прича председник општине Медвеђа Слободан Драшковић, боравили стручњаци из Београда и направили елаборат који се негде затурио.
- Пре две године су људи из београдске „Домаће радиности” урадили накит од опала и другог камења и излагали су га на сајмовима у Београду, Новом Саду и Израелу. Мислили смо да ће бити заинтересованих за експлоатацију, али се нико није јавио - вајка се Драшковић.
Миливоје Весовић, који је накратко имао увид у тај елаборат, каже да је највећа концентрација драгог камења на две локације од четири хектара, на једном од обронака Радан планине и у Горњем Бучумету, у махали Камено ребро:
- Ни сами геолози нису установили о коликим се резервама ради. Камење се налази на површини, али видљиво је да су поједине стене дубоко укопане у земљу, посебно оне у шуми, где је терен неприступачан - прича Миливоје и подсећа да је својевремено Рудник „Леце” био заинтересован за његову експлоатацију. Али требало је много уложити у квалитетну и скупу опрему јер се то камење веома тешко бруси, па од тог посла није било ништа.
Сва богатства Медвеђе

Поред драгог камења, у Медвеђи се налази и рудник богат оловом, цинком, сребром и златом, који ће, како се очекује, бити поново отворен средином овог лета. Само на јаловишту рудника, према неким истраживањима, има три тоне злата. У центру Сијаринске бање, богате лековитим водама, налази се камен оникс чија је експлоатација заустављена због недостатка новца. А цело подручје општине лежи на богатим изворима минералних вода.
            BLIC online

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ

Na obroncima planine Radan, poviše Medveđe u južnoj Srbiji, tamo gde izgleda da je nebo bliže od zemlje, smestilo se selo Gornji Bučumet.
Vidi, vidi, vidi: Svaki kamen u selu je pravo malo bogatstvo
Kuće, bunari, ograde i putevi između kuća, sagrađeni su od kamena najraznovrsnijih boja, pa selo, i kad u njega uđete usred kišnog i tmurnog jesenjeg dana, izgleda vedro i šareno.
- Ovo su pravili naši stari, a nisu ni znali šta je u ovom kamenu, osim da je jako, da se ne osipa, i da će ograda dugo da stoji. A mi sada znamo da je ovo kamenje neobično i vredno - kažu da na našim livadama, u potocima i na padinama ima i dragog i poludragog kamena, tih kristala - govori Goran Arsić dok nas vodi u kuću bake Ljubice, odmah do njegove, gde je “sva veranda od poludragog kamena”.
- Kažu nam da smo bogati, da sedimo na drago kamenje, a drplje smo obično, vidite da smo u prnjama - kazuje baka.
Drago kamenje izvire iz njiva
Goranova 11-godišnja kćerka Aleksandra i njena dva mlađa brata vele da i oni imaju svoje drago kamenje.
- Ovaj rozi je kamen ljubavi, ovaj napola zlatni je kamen lava, ovaj crni, sa ovim sjajnim unutra, on je najvredniji, jer to što svetluca su dijamanti - priča Aleksandra.
Nalazači: Goran i Aleksandra Arsić
Njihov otac, koji je rudar u rudniku zlata i bakra, ipak nije toliki optimista.
- Rekli su da je kamenje vredno. Ma da je to tako, ne bih ja, koji radim sa zlatom, a ležim na dragom kamenju, ovoliko se patio u životu - govori Goran i pokazuje na svoju trošnu kuću.
Veranda bake Ljubice napravljena je od poludragog i dragog kamenja
U dvorištu Gorana Dodića, koji živi u Boru, veliki je dud. Pod njegovom raskošnom krošnjom, poređano je kamenje u različitim bojama. Aleksandra podiže jedan, beli kao da je od soli, i kaže:
- Za ovaj kamen su rekli da je neprocenjive vrednosti, i neki stranac je dolazio, davao komšiji ogromne pare, govorio da će da kupi celo imanje, i kuću, ali on nije hteo.

Нема коментара:

Постави коментар

Разговор са Белатукадрузом

Поводом изласка из штампе најновије књиге песама МОАРА ПАРАСИТА

Популарни постови